MENU
KULINARNIE

Walentynkowa tarta z nutellą i serkiem ricotta

Nie znoszę gotować i często zastanawiam się, czy kiedyś to się zmieni. Za to trochę lubię piec i właśnie ze względu na zbliżające się Walentynki (to już jutro!) postanowiłam coś stworzyć. Ale wiecie – nie chodzi mi o takie pieczenie z prawdziwego zdarzenia. Ucieranie jabłek, gniecenie ciasta czy przekładanie biszkoptów pięcioma warstwami kremu odpada. Ja lubię szybko i najprościej jak to tylko możliwe, dlatego kategoria „łatwe” na stronach z przepisami to jest moją ulubioną kategorią!

Dziś przychodzę do Was z tartą, którą w połowie wymyśliłam sama (jeeej!). W znalezionym przepisie zamieniłam ciasto z kilkunastu składników na gotowe ciasto francuskie, a zamiast roztopionej czekolady dodałam nutellę. I jestem dziś z siebie bardzo dumna! Choć na pierwszy rzut oka moja tarta może nie wygląda zachęcająco to smakuje naprawdę nieźle. Do połowy pusta blaszka i dokładki – to chyba musi o czymś świadczyć, prawda? ;)

Poznajcie moją mega prostą tartę z nutellą, serkiem ricotta i ciastem francuskim!

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie – 2 opakowania
  • mały słoiczek Nutelli
  • 400g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 130g cukru
  • masło do wysmarowania foremki
  • starta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:

Serek ricotta wymieszaj w misce z cukrem. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj żółtka z dwóch jaj. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z dwóch białek i wymieszaj z serkiem i całą resztą

Foremkę wysmaruj masłem, by ciasto się nie przykleiło. Następnie wyłóż ją ciastem francuskim. Dokładnie wysmaruj spód i boki Nutellą według uznania. Wymieszany serek ricotte z resztą składników wylej na pierwszą warstwę.Wróć do Nutelli i nabierając ją na łyżeczkę, delikatnie wyłóż ją na warstwie z serkiem. Ale uważaj, bo mieszanka z serkiem jest dość płynna.

Z drugiego ciasta francuskiego wytnij serduszka specjalną foremką i rozmieść je tak, by przykryły poprzednie warstwy. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. I koniecznie daj potem znać, czy smakowało!

Co by było gdyby…

Następnym razem zamienię serek ricotta na mascaropne, bo mimo sporej ilości nutellli, wcale jej nie czuć. Dlatego jeśli masz ochotę eksperymentować to śmiało! Chętnie dowiem się, jak taka tarta smakuje z innym nadzieniem tego typu :)

Jeśli macie ochotę na inne łatwe przepisy to zerknijcie na: prosty przepis na ciasteczka dyniowe ♥

1 Comment

  • CookUp
    27 lutego 2018 at 23:56

    Twoja tarta wygląda bardzo, BARDZO zachęcająco. Wygląda dokładnie tak, jak gdyby walentynki miałyby być codziennie! ;) I naprawdę nie mamy pojęcia, jak to jest, że nie lubisz gotować, tylko trochę lubisz piec, a właśnie… stworzyłaś przepis doskonały! ;)

    Reply

Zostaw odpowiedź